Friday, December 6, 2013

Intervju med Thomas lønning

Thomas Lønning er personen som styrte både lyd, lys og videoen under forestillingen "En million sommerfugler".  Den var veldig bra, med fin historie og veldig flinke dansere. De vakre sommerfuglene i bakgrunnen var et fint virkemiddel til handlingen, og hvordan lyset forandret seg i forhold til danserene var ganske kult å se på.

Thomas gikk musikklinjen på videregående, og har nå sitt eget firma innen scene-teknikk. Da vi spurte om han får lite oppmerksomhet for den store jobben han gjør, sier han at han selv har valgt å jobbe bak kulissene, men at han ofte får tilbakemeldinger fra personer i teamet. Men han syntes det var gøy at vi ønsket å snakke med ham, siden de fleste journalister ønsker å intervjue danserne eller regissøren.

 Han forteller at alle lyssettingene og lydopptakene er spilt inn på forhånd, og at det er egne folk som har designet hvordan lyset skal være på de forskjellige scenene. Det eneste han trenger å gjøre er å trykke på en knapp til nøyaktig riktig tid. De teller sekunder i forhold til musikken. Den er det Nils Christian Fossdal som har skrevet. De må også beregne utifra skuespillerene. For eksempel kan det å skifte klær underveis ta litt lengre tid noen ganger, og det må Thomas ta hensyn til.

Det er ikke sant å si at å trykke på knapper er det eneste de gjør. De må også rigge til forestillingen og stille inn alle lyskastere, og justere alt med lyden på forhånd. Lønning sa at han er alltid litt redd for å gjøre feil, eller for at noe skal gå galt. Det er et stort ansvar å vite hva man må gjøre hvis noe uventet skjer.

Thomas synes at det morsomste med å styre lyd og lys er når en forestilling går veldig bra, og den mestringsfølelsen man får etterpå, som når man har gjort noe viktig. Han mener at lyd og lys utgjør omtrent 50% av en forestilling, da den skaper stemning, og gjør forestillingen mer interessant og levende.

No comments:

Post a Comment